Als je niet krijgt wat je wilt, betekent dat geen verlies.

Een belangrijk aspect van samenwerken is dat je afhankelijk bent van de welwillendheid van een ander. Veel spanningen op de werkvloer komen voort uit het niet direct durven uiten van eigen wensen. Een groot deel van die spanning is een anticipatie op een mogelijk ‘nee’.

Je kunt die spanning gedeeltelijk wegnemen door je bij elke vraag aan de ander te realiseren dat je niet hebt waarom je vraagt, en dat het dus geen verlies betekent als je het niet krijgt. Vanuit het perspectief dat er niets te verliezen valt, is het makkelijker je eigen visie en behoefte een stem te geven. Dat is winst.

Een ‘nee’ kunnen aanvaarden (en dat is iets anders dan slikken) is een teken van een hoog niveau van persoonlijke ontwikkeling. Door het volwassen incasseren van een nee besef je hoe beperkt je bent, maar tegelijkertijd laat je hiermee de grootsheid zien dat je in staat bent om de ander werkelijk te zien en te accepteren. In zo’n relatie is er van alles mogelijk. Ook dat is winst.

Overgenomen van de Coachingskalender.

(Uitgeverij Boom Nelissen)

Geen reactie mogelijk.

Amara Partners

Amara Partners is een samenwerkingsverband van ruim 40 grafische bedrijven in Nederland, waarbij het geheel meer is dan de som der delen.

Amara Twitter

Partner Login