Twee verschillende obers kunnen precies hetzelfde eten opdienen, maar toch ben je geneigd om de één een hogere fooi te geven dan de ander. Waarom? Omdat de één mojo heeft en de ander niet, zegt managementcoach Marshall Goldsmith.
Mojo is een positieve houding die van binnenuit komt. Volgens Goldsmith wordt mojo duidelijk door anderen in je omgeving opgemerkt. Het begint dus van binnen, maar het heeft een zichtbare uitwerking op de manier waarop je je werkt uitvoert. Medewerkers met mojo doen net even dat beetje extra, zijn alert, gemotiveerd en houden van hun werk, zegt Goldsmith.
Het tegenovergestelde van mojo is: nojo! Een negatieve houding. Obers met nojo voeren hun werk uit als een verplichting en nemen genoegen met een minimale prestatie. Denk maar niet dat je nojo kunt hebben zonder dat je dit uitstraalt, waarschuwt Goldsmith.
Praktisch: Hoe hoog is jouw mojo? Vul de mojo-scorecard van Marshall Goldsmith in en ontdek het zelf. De mojo-scorecard is beschikbaar op www.mojothebook.com.
Goldsmith, M. & Reiter, M. (2010). Mojo. London: Profile Books Ltd.
Overgenomen van de scheurkalender “MBA in 1 dag” (Ben Tiggelaar).